lauantai 26. helmikuuta 2011

Punaista ja vihreää







Taas on kulunut viime postauksesta aikaa enemmän kuin "laki sallii". Nytkään ei suurempia, yksi setti Korua lyhyellä hihalla ja vihreällä alaosalla sekä helman kääntöä ja selän nepitystä vaille valmis, omasta mielestäni 60-lukua henkivä, liivari viime postauksessa esittelemästäni amerikanpuuvillasta. Ajattelin kuitenkin postata senkin, kun en kuitenkaan ehdi tai muista viikonlopun aikana sitä postailemaan erikseen valmiina. Ompeluelämäni on nyt ollut tavallista hiljaisempaa, sillä olen jälleen tarttunut "härkää sarvista" ja kaivanut graduni virtuaalisen pöytälaatikon uumenista ja alkanut kypsytellä ajatusta valmistumisestani jonain kauniina päivänä lähitulevaisuudessa. 

Liivimekon kaavat piirsin parisen viikkoa sitten ja tavoittelin 60-luvun tyyliä. En kuitenkaan rohjennut laittaa helmaa yhtä kapoiseksi kuin tuon ajan mekkosten luonteeseen kuului, vaan piirsin käyttäjäystävällisemmän mallin. Tähän versioon valitsin yläosaksi ja koristenappi"lärpäkkeisiin" pilkullista puuvillapopliinia. Nappien väriä pohdin pariinkin otteeseen, valitsisinko hillityt valkoiset, menevät mustat vai nuo villit vihreät. Edelleenkään en tiedä, oliko valintani paras mahdollinen - onneksi napit voi vaihtaa helposti, jos pakottava tarve siihen tulee! Tämä eka versio on noin kokoa 92 - sovittaa en tytöillemme vielä ehtinyt. Itse tykkään kyllä tästä :) Kaapissa odottelee joustavaa vakosamettia, josta voisi tulla myöskin kivannäköinen samalla kaavalla jollakin retrokankaalla ja sopivilla napeilla tehostettuna. 

Koru-setin tunika paksuhkoa trikoota (liekö resoria, mutta minusta toimii kivasti ihan varsinaisena trikookankaanakin), applikoinnit amerikanpuuvillaa. Taskut elastaanitrikoota. Legginsit samaa elastaanitrikoota kuin tunikan taskut ja tehty samalla kaavallani kuin nämä Rock-leggarit velourista. Tämä setti on koossa 110. Nämäkin ovat yhdessä aika hauskat :) Taskut piristävät kivasti ainakin omaa silmääni tavis-Koru-paitojen jälkeen!

Vielä kyselisin teiltä tällaista yksinkertaisimmista yksinkertaisinta asiaa: Miten oikeasti kaksoisneulalla voi saada hyvää jälkeä aikaan? Jotain kikkoja? Vinkkejä? Uudella koneellani tulee hyppytikkiä (toinen ylälanka on pupulle sukua) ihan hirveästi!  Täällä ollaan ihan ymmyrkäisenä. Voisiko joku neuvoa jos on ollut samaa ongelmaa näin yksinkertaisessa asiassa? Langoituksen olen yrittänyt jos kuinka monesti tarkistaa ja lukea ohjekirjastakin, mutta minkään ei pitäisi olla vinossa. Hmm. En voi kuitenkaan uskoa, että noin laadukas kone voisi olla niin huono, joten uskon ja toivon, että vika on minussa. Jos jotakuta kiinnostaa, koneeni on Bernina Aurora 440QE. Kokemuksia?

Lopuksi vielä toivotan teille kaikille 
mukavaa viikonloppua ja 
tervetuloa uusille lukijoille!<3

23 kommenttia:

  1. Hei, vierailen täällä ensi kertaa.. Aivan hurmaava liivihame, kannatan ehdottomasti vihreitä nappeja! Älä vaihda! :)

    Itselläni on vanha Pfaff, joka tekee hyvää kaksoisneulajälkeä. Mutta opettajan kokemukseni Berninasta on samanlainen kuin sinulla. (Sehän on tosi suosittu merkki koulukoneena.)

    Oikeastaan ainut vinkki, mitä osaan antaa sinulle on, että pitää ommella t-o-s-i hitaasti. Pfaffillakin käytän mateluvauhtia. Vähänkään kovempi vauhti aiheuttaa "hyppytikkejä" oikealle puolelle tai langansyrttyjä/juoksuja nurjalle puolelle.
    Viime talvena ainakin saatiin seiskojen trikoopaitojen helmat onnistumaan hyvin "etanavauhdilla". Tosin vaati minulta jatkuvaa oppilaiden olan yli vahtimista, etteivät innoissaan alkaneet kaahata.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla kyllä toimii Aurora 450:ssä kaksoisneula vaikka polkisi melkein kaasu pohjassa!! ;)

      Poista
  2. Ihanat setit. Luulis että näin hyvä kone kyllä ompleis mutkitta... Onko langat ihan tapeissa paikoillaan, aika tiukasti? Minulla vana kone oli niin tarkka, kaikki langarullat eivät sopineet ja toimii vain kun olivat tiukasti kiinni. Ja se langoitus ennen neulansilmä eri paikoista (eri koneet kyllä eri tavalla). Tikin pituus vähintän 3. Uusi neula?

    VastaaPoista
  3. onko alalanka liian kireällä? en oikein keksi muuta..

    VastaaPoista
  4. niin ja tuo tunika on tosi kivan näköinen. ja nuo helmi-aplikaatiot erittäin hauskat..

    VastaaPoista
  5. Ihanat vaatteet, erityisesti tykkään tuosta vihreä-valkoisesta!

    Hyppytikkiin en osaa antaa neuvoja. Minulla auttoi, kun laitoin toisen ylälangan sellaiseen erilliseen lankatelineeseen, enkä koneen omaan "nuppiin". Mutta käytössä siis Singer, joten ei ehkä auta sun tilanteessa...

    VastaaPoista
  6. Valloittavat setit :)

    Sen ihmeempiä neuvoja en taida minäkään osata antaa kuin, että hidas vauhti ja tarkistaa lankojen reitti miljoonanteen kertaan. Itsellä menee langat vielä ennen neulan silmään pujotusta erikohdista, en tiedä onko tätä kaikissa koneissa. Itsellä on Janome. Siis molemmille langoille on oma kolonen.

    VastaaPoista
  7. Minusta tuo Berninan (CB, edestakaisin keinuva) sukkulamalli on vähän turhan tarkka ajoituksen tms suhteen. Activassa oli tuollainen ja tuntui, että ongelmaa oli jopa tavallisen siksakin kanssa (esim. joustofroteen/resorin saumoja tikatessa). Aurora 450:n (rotaatio)sukkula on erilainen eli pyörii kokonaan, samoja ongelmia en ole tämän kanssa ommellessa kohdannut.

    VastaaPoista
  8. Voi kiitos kommenteistanne! Tosi kiva, että jaksoitte vinkata neuvoja :) Yritän etanavauhdilla ja selvitellä lankoja edelleen. Kyllä minusta tuohon hintaan pitäisi jo kaksoisneulalla ompelun luonnistua vaikka pää alaspäin. Jos ei ala luonnistua, niin aion kyllä ottaa edustajaan yhteyttä asian tiimoilta.

    Hauskaa, että luette vielä blogiani, harvasta postailustani huolimatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuon koneen olisi ommeltava kaksoisneulalla tosiaan vaikka päällään, on se kuitenkin laatukone! Ihan samaa malliahan en kyllä omista, vaan sen 450:n, mutta eiköhän liene aika lähelle samat jutut, sukkula on erilainen tosin.

      Kiristä ylälankoja tai löysää alalankaa, ja yksi mikä on aika tärkeää, käytä Schmetzin kaksoisneuloja! Ne joustaa paremmin kuin Prymin neulat, ja ovat kestävämpiä käytössä. Yleensä kranttu kone ompelee niillä helpommin siistiä jälkeä kuin Prymin kaksoisneuloilla.

      Tämä oli kyllä jo vanha postaus, mutta vastasinpa kuitenkin, eihän sitä tiedä milloin tänne eksyy lukemaan joku jolla on sama ongelma. :)

      Poista
  9. Voi että miten kaunis tuo vihreä-valkoinen tunika on! Aivan ihana :)

    VastaaPoista
  10. Ihania vaatteita! Ja niin ihanasti mutta raikkaasti 60-lukulaisia molemmat. ;)
    Onko kaksoisneulan jompikumpi neula voinut vääntyä (ihan pikkiriikkisenkin)? Välillä tuntuu, että tuo kaksoisbeulalla ompelu on kuin tähtitiedettä...

    VastaaPoista
  11. Tosi nättejä molemmat! Mulla on sulle jotakin blogissa :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos Katja ja NorppaStiina! :)

    Ja voi kiitos Sofia, olen iloinen tunnustuksesta!!! <3

    VastaaPoista
  13. Oi kun ihanat setit :)

    Mulla kans yhteenväliin tökki kaksoisneulalla ompelu. Tiiä sit mikä loppuviimein auto entien, mut kaikki vaikuttaneet jotenkin hommaan (siis näiden jälkeen ei ole ollut ongelmia).
    Osa näistä oliki jo tos aiemmis kommenteissa.
    Ompelulanka oltava normi saumurilankapaksunen
    (hivenen paksummalla langalla teki heti hyppytikkiä)
    Samoin se toinen lanka tosiaan oltava erillisellä langanpitimellä, että pääsee rullaan paremmin (eli liian lähekkäin olevilla lankarullilla ei onnistu).
    Alalangan kireyttä olen kans hiukan säätänyt
    (mulla oli aijan saatos jo tarvettakin, mut uudes konees tuntuis että olis kohillaan)
    kaksoisneulalla ommeltaessa löysyttänyt myös ylälangan kireyttä.
    Tikin pituus kans vähän pidempi kuin normi suoraa ompelisin.

    Ja yks minulle uusia asia tullut kans kaksoineulan kans tapellessa esille.
    Koneen mukanani tuli kaksoisneula, sen neulaväli on vain 2,5mm
    mut tuo yleisin käytetty on 4mm (130/705) jolla on jo paljon helpompi ommella kuin tuolla ihan kaposella.

    Tsemppiä taisteluu, jospa se lähtis toimiin!

    VastaaPoista
  14. Minä siis luulin automaattisesti että toi kapea kaksoisneula on se yleisin kun koneen mukana tuli :) (näin sitä oppii tekemäl/kokemal ja lukemal uusia juttuja, jotka toisille on itsestäänselvyyksiä)

    VastaaPoista
  15. Sani kiitos vinkeistä :) Musta vaikuttaa, että tuossa on alalanka liiankin kireällä. En vain tiedä, voiko tuossa alalankaa löysentääkään (voiko olla mahdollista?)...? Hassua, ompelin taskut tuohon valko-vihreään Koru-tunikaan, jossa toinen taskuista onnistui suit sait, kun sitten jälkimmäisen kanssa alkoi ongelmat. Olen varmaan langoittanut väärin tms. En käsitä, mitä teen väärin. Hmph. Toivottavasti tämä kone ei ole mikään kranttu, sellainen tuottaa harmaita hiuksia ja vie turhaa aikaa!

    VastaaPoista
  16. Ihanan raikas setti tuo vihreä-valkoinen! Harmi, että koneen kanssa on ongelmia, toivottavasti alkaa sujua.

    Blogissani on sinulle tunnustus :)

    VastaaPoista
  17. puolakotelossa sellainen tasapää ruuvi (mulalm usta värinen), about 2-3mm leveydeltään, siit voi säätää alalangankireyttä :)
    Mäki luulin että mun konees ei voi mut tosimummo sit osas neuvoa.

    Ja onhan puolalanka puolattu hyvin, seki vaikuttaa. He, eli tekijöitä on monta.

    VastaaPoista
  18. Epäilen vääntynyttä neulaa. Tai toinen syy voi olla neulan väärä vahvuus suhteessa kankaaseen. Elektroniset koneet tykkää, että neula on tarkasti oikean vahvuinen. Trikoille pitäisi löytyä vahvuutta 75, mutta yleisimmin kaksoisneulat lienee nroa 80. En jaksa uskoa koneen heikkouteen tässä kohtaa. Mulla ei koskaan ole ollut omalla koneella kaksoisneulan kanssa mitään ongelmaa.

    Vinks: Kaksoisneulalla tikkaamisen jälkeen on äärimmäisen tärkeää päätellä langat kunnolla, koska tikki purkautuu suitsait, jos alalanka tarttuu johonkin.
    Taina

    VastaaPoista
  19. Ainakin Organilla on 4 mm:n kaksoisneula 75 vahvuudella, merkinnällä twin stretch 75/4

    VastaaPoista
  20. Kiitos tiedoista! Tuon päättelyn tiesinkin jo ennakkoon :)

    Tuota alalangan säätöä mietin, että mulle sanottiin liikkeessä ettei alalankaa tulisi itse mennä säätelemään puolakotelosta (?). Mutta ilmeisesti tässäkin eroja koneiden ja myyjien välillä? Vanhassa koneessani kyllä just noin säädin alalankaakin.

    VastaaPoista

Kiitos, että jaoit ajatuksesi kanssani! Inspiroivaa päivää sinulle, kiva että viihdyit :)